EtusivuAjankohtaistaBlogit ja artikkelitJenna Caloander
Jenna Caloander haluaa panostaa agilityssä turvalliseen lajiympäristöön sekä tuoda iloista asennetta treenaamiseen

Jenna Caloander rakastui koiriin ja koiraurheiluun jo lapsena. Oltuaan mukana lajin parissa jo toista vuosikymmentä, Jenna kutsuu koiria ja agilityä elämäntavakseen. Kilpailemisen lisäksi Jenna toimii päätoimisena agilityvalmentajana ja Lappsetin koiraurheiluasiantuntijana. Valmentajana Jenna on erityisen kiitelty ammattitaidostaan, iloisuudestaan ja asenteestaan. 

 

1. Mitä agility on? 

Agility on vauhdikas koiraurheilumuoto, jossa koiran on tarkoituksena suorittaa kilpailuradalla erilaisia esteitä yhteistyössä koiran ohjaajan kanssa. Agilityssä kilpaillaan erilaisissa taso-ja vaikeusluokissa. Agility edellyttää hyvää kuntoa niin koiralta kuin ohjaajalta, sillä laji on fyysinen, vauhdikas ja vaatii nopeaa reagointikykyä. 

 

2. Mikä sai sinut kiinnostumaan agilitystä ja koiraurheilusta?  

Olen rakastanut koiria niin kauan kun muistan. Aloitin agilityn harrastamisen mökkinaapurin koiralla ja vähitellen into koiraharrastuksiin kasvoi niin suureksi, että äiti suostui viimein ostamaan minulle oman koiran. Muistan vieläkin sen onnellisuuden tunteen, kun sain kuulla, että olemme menossa hakemaan minulle omaa koiranpentua. Ensimmäinen koirani oli shetlanninlammaskoira Moona, joka eli 16-vuotiaaksi. Juuri tämä koira sai minut ihastumaan kyseiseen rotuun.   

3. Miten agility harrastuksen voi aloittaa ja mitä vaatimuksia se edellyttää? 

Agility urheilumuotona vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa ja tästä syystä lajia harrastavan koiran pitäisi olla terve ja luonteeltaan sellainen, ettei se ole vaaraksi muille koirille tai ihmisille. Luonteeltaan ja käytökseltään sopimaton koira voi aiheuttaa vaaratilanteita niin ohjaajalleen kuin muille koirille.

Agilityn voi aloittaa esimerkiksi pentukurssilla, mutta nuoren koiran kanssa harjoitukset ovat hyvin kevyitä ja painottuvat leikkimiseen sekä ohjaajan ja koiran väliseen suhteeseen. 
Noin vuoden iässä voi aloittaa rankemman lajiharjoittelun. Agilityharrastuksen voi aloittaa seurojen alkeiskurssilla tai yksityisissä valmennuksissa / koirakouluissa.

 

4.Voivatko kaikki koirarodut harrastaa/kilpailla agilityssä?

Kyllä voi kunhan koira on fyysisesti terve ja kykenee liikkumaan ongelmitta.  Ei ole olemassa rajoitusta, joka estäisi esimerkiksi sekaroituisten tai erikokoisten koirien osallistumisen. 

Agilityssa tärkeintä on pitää hauskaa ilman hampaat irvessä treenaamista. Tärkeää on myös varmistaa, että koira ja ohjaaja treenaavat sekä kilpailevat molemmille turvallisessa ympäristöissä ja turvallisilla esteillä.

5. Olet saavuttanut lajin parissa paljon ja menestynyt kilpailuissa. Mikä on mielestäsi ollut huippuhetkesi lajin parissa? 

Agilityssa hienointa on tehdä yhteistyötä ja kokea uusia seikkailuja oman parhaan ystävän kanssa. Onnistuminen paineen alla isoilla kentillä, isoissa kisoissa vuosien treenien tuloksena on myös NIIIIN SIISTIÄ! 

6. Agility tunnetaan vauhdikkaana koiraharrastusmuotona, jossa tarkoituksena on ohjata koira esteradan läpi virheittä. Mikä on tärkeintä koiran ja ohjaajan kannalta?

.Agilityssa tärkeintä on pitää hauskaa ilman hampaat irvessä treenaamista. Tärkeää on myös varmistaa, että koira ja ohjaaja treenaavat / kilpailevat molemmille turvallisessa ympäristöissä ja turvallisilla esteillä.

 

7. Yksi tehtävistäsi yhteistyössä Lappsetin kanssa on toimia koiraurheilun asiantuntijana, ja auttaa kehittämään koiraurheiluympäristöjä. Kuvaile mielestäsi ihanteellisia treeni- ja harrastusolosuhteita. 

Agility on urheilulajina yhteisöllinen, joissa kilpailijoita yhdistää rakkaus koiriin ja parhaan ystävän kanssa liikkumiseen. Kaikki alkaa sijainnista. Treenipaikalle tulisi olla helppo saapua, niin autolla, kuin muillakin kulkuvälineillä. Treenialueen lisäksi ehdoton plussa ovat hyvät lenkkimaastot, koostuuhan monipuolinen treenaaminen myös muista elementeistä, kuin rataharjoittelusta. Alustan tulee olla puhdas, eikä siinä saa olla koloja tai repeämiä, jotka voisivat vahingoittaa koiraa.  Turvalliset esteet takaavat, ettei koira loukkaa itseään ylittäessään tai suorituessaan niistä.  Lisäksi myös alueen ympäristö tulisi huomioda, jotta se on viihtyisä, hoidettu ja helppo pitää siistinä. 

 

8. Mitä odotat eniten yhteistyöltäsi Lappsetin kanssa?

Toivon voivani antaa oman työpanokseni laadukkaiden koiraurheilunurmien kehitykseen ja tätä kautta vähentää alustan aiheuttamia loukkaantumisia koirilla ja ohjaajilla. Agility on kehittynyt valtavasti viime vuosina, mutta urheilussa käytetyt alustat eivät ole vastanneet lajin asettamia vaatimuksia, eikä niitä ole kehitetty nimenomaan agilityä varten. Lappsetilla halutaan aina tarjota laadukkain, käyttäjälähtöisesti suunniteltu sekä ympäristöystävällisin tuoteratkaisu. Tämä innosti minua lähtemään mukaan, on hienoa päästä suunnittelemaan juuri koiraurheiluun sopivia nurmia ja alustaratkaisuja. Niin kuin muutkin ammattiurheilijat, myös koirat ansaitsevat turvallisen ja laadukkaan ympäristön harjoitteluun ja kilpailemiseen.

Jenna Caloander

Jenna Caloander on 29-vuotias agilityurheilija- ja valmentaja, joka on ollut lajin parissa jo 19 vuotta. Jenna asuu Vantaalla ja kotoa löytyvät shetlanninlammaskoirat Neon ja Sim. Seuraavan kerran Jennan voi tavata 15-16.6. agilityn MM-karsinnoissa Liedossa.

Saavutuksia sheltti Neonin (kuvissa) kanssa mm:
SM-kulta 2011
SM-kulta 2016
WAO MM-kulta (Biathlon) 2014
WAO MM-hopea (Pentathlon) 2014
PM-kulta 2015
Kansainvälinen agilityvalio

Tutustu Jennaan sosiaalisessa mediassa
Tilaa uutiskirje