text liftup shape

Voiko leikki olla ilmastoteko? Puu ekologisena materiaalina

Lappset on tehnyt tutkimusta tuotteidensa hiilijalanjäljestä selvittääkseen, miten leikin avulla voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Saadut tulokset ovat rohkaisevia. Ne kertovat, että Lappsetin tuotteet aiheuttavat keskimäärin jopa 130 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin monet markkinoilla olevat tuotteet. Lappsetin tuotteiden hiilidioksidipäästöt ovat siis melko alhaiset.

Puun kiertokulku

Puun kiertokulku

Tuotteiden tärkein raaka-aine on pohjoismainen mänty, jota Lappset hankkii lähellä kasvavasta talousmetsästä. Lappset ostaa puuta vain PEFC-sertifioidusta talousmetsästä. Tämä sertifikaatti takaa, että metsä on kestävästi hoidettu. Lappset ei itse omista metsää, vaan puut hankitaan sahatavarana.

Lyhyet kuljetusmatkat Lappsetin tehtaille eivät kuormita ympäristöä yhtä paljoa kuin pitkät. Elinkaariarviolaskelmien (LCA) perusteella Lappsetin tuotteiden kuljetusmatkojen painotettu keskiarvo oli vuonna 2022 vain 273 kilometriä.

Raaka-aineena puun työstäminen vie vähemmän energiaa ja kuluttaa vähemmän vettä kuin monen muun materiaalin työstö.

Tutustu PEFC-sertifikaattiin täällä.

Tärkein osatekijä Lappsetin ilmastotyössä on sen käyttämä materiaali, pohjoisissa havumetsissä elinvoimainen mänty. Puu on uusiutuva, hiiltä sitova ja kierrätettävä materiaali, joka sopii erinomaisesti leikki- ja liikuntavälineiden sekä puisto- ja katukalusteiden raaka-aineeksi. Lappsetin tuotteet onkin pääosin valmistettu vastuullisesti kasvatetusta suomalaisesta männystä (Pinus sylvestris).

Lappset ei itse omista metsiä, vaan ostaa leikki- ja liikuntapaikkavälineisiin sekä kadunkalusteisiin tarvitsemansa puun sahatavarana.

Tutustu Lappsetin tuotteista laadittuihin LCA-laskentoihin täällä.

Puunsuojaus parantaa puun kestävyyttä

Puun tiheysarvo kertoo puun kestävyydestä ja monikäyttöisyydestä. Lappsetin pääasiassa käyttämillä puulajeilla ja -materiaaleilla, massiivimännyllä ja laminoidulla männyllä, on korkea tiheysarvo (500 kg/m3). Tämä ominaisuuden ansiosta niistä suunnitellut tuotteet ovat kestäviä: hyvin huollettuina ne kestävät isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle.

Puusta, kuten muistakin raaka-aineista, valmistetut tuotteet tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa.

Lappset ottaa käyttöön uuden puunsuoja-aineen

Lappset kartoittaa jatkuvasti entistä ympäristöystävällisempien puunsuoja-aineiden käyttöä. Erilaisten suoja- ja muiden tarpeellisten käsittelyjen avulla puun kestävyyttä ja käyttöikää voidaan entisestään parantaa. Puunsuojaus ennaltaehkäisee lahoamiselta, homehtumiselta ja tuhohyönteisiltä. Vuoden 2024 alussa Lappset ottaa käyttöön uuden puunsuoja-aineen, joka täyttää Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin vaatimukset.

Puun tiheysarvo kertoo puun kestävyydestä ja monikäyttöisyydestä

Puun tiheysarvo kertoo puun kestävyydestä ja monikäyttöisyydestä

Monipuolisuudessaan puun ominaisuudet hakevat vertaistaan

Puun ekologisuus tulee vahvimmin ilmi sen uusiutuvuudesta ja kyvystä sitoa hiiltä

Puun ekologisuus tulee vahvimmin ilmi sen uusiutuvuudesta ja kyvystä sitoa hiiltä

Raaka-aineena puu on muotoilun, suunnittelun ja käytettävyyden kannalta aivan omaa luokkaansa. Se on helposti työstettävä ja joustava luonnonmateriaali, joka taipuu moneksi. Puu kestää myös luonnon ja sään kuluttavaa vaikutusta monia muita materiaaleja paremmin.

Puu on itse asiassa niin kestävää, että jopa vuosia meren pohjassa levännyt puulaivan hylky voisi teoriassa olla merikelpoinen, kunhan sen haaksirikkoutumiseen johtanut vaurio vain korjattaisiin.

Puun työstäminen on usein helpompaa ja tarvitsee vähemmän energiaa kuin metallin käsittely, joskin tämä vaihtelee puun laadun sekä työstön tavoitteen mukaan. Puuntyöstöstä syntyvää hukka-ainetta voidaan kierrättää tai käyttää esimerkiksi energianlähteenä.

Metallin käsittelyyn puolestaan tarvitaan lämpöä varsinkin tuotantoketjun alkupäässä, kaivostoiminnassa tapahtuvasta louhintatyöstä alkaen. Toisaalta metallia voidaan kierrättää lähes loputtomasti ilman, että se joitakin metallilaatuja lukuun ottamatta menettää ominaisuuksiaan. Kierrätys kuitenkin kuluttaa sekin energiaa ja synnyttää kasvihuonepäästöjä.

Puun kierrättäminen on mahdollista esimerkiksi käyttämällä puretun puurakenteen materiaaleja uudessa, polttoaineena tai lämmöntuotannossa. Puun kierrättämisen osuus on toistaiseksi kuitenkin melko marginaalinen, sillä sitä pidetään vaikeampana verrattuna metallin kierrättämiseen. Suhteessa moniin muihin raaka-aineisiin puun ekologisuus tulee vahvimmin ilmi sen uusiutuvuudessa ja kyvyssä sitoa hiiltä.

Ominaisuus

Puu

Metalli

Muotoilu ja suunnittelu

Helposti työstettävä ja joustava luonnonmateriaali, joka taipuu moneksi.

Käsittelyssä tarvitaan lämpöä varsinkin tuotantoketjun alkupäässä.

Kestävyys

Kestää luonnon ja sään kuluttavaa vaikutusta monia muita materiaaleja paremmin.

Voidaan kierrättää lähes loputtomasti ilman, että menettää ominaisuuksiaan. Tästä syntyy kuitenkin kasvihuonepäästöjä.

Työstäminen

Työstäminen on usein helpompaa ja tarvitsee melko vähän energiaa.

Käsittelyyn tarvitaan paljon energiaa.

Hukka

Puuntyöstöstä syntyvää hukka-ainetta voidaan kierrättää tai käyttää esimerkiksi energianlähteenä.

Metallin kierrätys kuluttaa energiaa ja siitä syntyy kasvihuonepäästöjä.

Kierrätys

Voidaan kierrättää esimerkiksi käyttämällä puretun puurakenteen materiaaleja uudessa, polttoaineena tai lämmöntuotannossa. **

Voidaan kierrättää käytännössä loputtomasti ilman, että menettää ominaisuuksiaan. *

Ekologisuus

Ekologisuus tulee vahvimmin ilmi sen uusiutuvuudessa ja kyvyssä sitoa hiiltä.

Ekologisuus tulee vahvimmin ilmi sen kierrätettävyydessä.

* Metallin laatu vaikuttaa metallin kierrätettävyyteen. Rauta on maailman kierrätetyin metalli, vastaavasti alumiinin, kuparin, sinkin, pronssin ja kullan kierrätysaste on korkea.

** Puun kierrätystä on tutkittu viime vuosina paljon.

Puu on luonnonmukainen ja miellyttävä valinta

Puusta valmistetut rakennukset ja rakenteet näyttävät kauniilta ja sulautuvat monenlaiseen ympäristöön. Hyvin pidettyinä ja säännöllisesti huollettuina puurakennukset pysyvät terveinä jopa satoja vuosia. Puuta esiintyy melkein kaikkialla maailmassa, ja siksi se materiaalina puu sopiikin niin monenlaisiin ympäristöihin Pohjolan talvista Välimeren kuumiin kesiin ja Aasian kuumankosteaan ilmastoon.

Puusta rakennetussa tilassa ei useinkaan tarvita erillisiä akustiikkalevyjä. Toisin kuin esimerkiksi metallirakenne, puu ei johda ääntä vaan päinvastoin vaimentaa sen.

Hyvin pidettyinä ja säännöllisesti huollettuina puurakennukset pysyvät terveinä jopa satoja vuosia

Hyvin pidettyinä ja säännöllisesti huollettuina puurakennukset pysyvät terveinä jopa satoja vuosia

Puu on turvallinen materiaalivalinta

Puuta voidaan käsitellä kestävyyden lisäämiseksi monilla erilaisilla tavoilla

Puuta voidaan käsitellä kestävyyden lisäämiseksi monilla erilaisilla tavoilla

Puusta voidaan käsitellä sen kestävyyden parantamiseksi esimerkiksi liimaamalla. Näin voidaan rakentaa kaikenlaisia turvallisia ja korkeita rakenteita, kuten erilaisia torneja. Pohjolan talvessa lapsuutensa viettäneet jakavat kirvelevän muiston siitä, mitä tapahtuu ihmiselle, joka painaa kielensä kiinni metalliseen rakenteeseen. Vaikka lihasmuisti on usein erinomainen opettaja, ei jäätyneen kielen irrottamiseen liittyviä kommervenkkeja puurakenteiden kanssa tarvitse pelätä joka kerta, kun laskee lapsensa ulos pakkaspäivään.

Vaikka kostean pinnan ja metallin välisen kohtaamisen aiheuttamat kimurantit tilanteet ovat todellisuutta vain talviolosuhteissa, sopii puu erinomaisesti myös porottavan auringon maihin. Vaikka puupintakin lämpenee auringossa kuumana kesäpäivänä, ei sen päällä sentään voi paistaa kananmunaa.

Katso videolta, mitä Lappsetin nykyinen muotoilupäällikkö Mikko Partanen kertoo puurakenteiden käytöstä maamerkkeinä.